Kuchnia‎ > ‎

Torrone alle mandorle e ai pistacchi - świąteczna dawka włoskich słodkości


Chcesz tchnąć w nadchodzące Święta trochę włoskiego ducha? Co powiesz na przygotowanie jakiejś tradycyjnej włoskiej słodkości? To bardzo prosty i przyjemny sposób, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie - zarówno małym miłośnikom słodyczy, jak i dorosłym smakoszom o wymagającym podniebieniu.

Oto bajecznie prosty przepis na torrone alle mandorle e ai pistacchi (nugat z migdałami i pistacjami) w ośmiu krokach!

Składniki

- 250 g migdałów
- 250 g pistacji
- pół szklanki miodu
- szklanka cukru
- 3 białka
- jadalny papier ryżowy lub wafle

Przygotowanie

1. Migdały i pistacje podpiecz w piekarniku, a następnie lekko posiekaj.

2. Miód gotuj w kąpieli wodnej na małym ogniu. Przez około półtora godziny, ciągle mieszając - do uzyskania karmelu.

3. W międzyczasie, na małym ogniu w garnuszku rozpuść cukier z wodą (na każde trzy łyżki cukru dodaj dwie łyżki wody).

4. Ubij białka i dodaj je do miodu karmelizującego się w garnku, nie przerywając mieszania.

5. Gdy miód uzyska pienistą konsystencję, dodaj rozpuszczony cukier.

6. Następnie wsyp migdały i pistacje. Całość wymieszaj.

7. Blachę wyłóż arkuszem papieru ryżowego lub waflem, wylej mieszankę, a następnie przykryj ją kolejnym arkuszem papieru lub waflem.

8. Odstaw blachę do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka godzin.

Wskazówka

Przygotowany torrone idealnie sprawdzi się nie tylko jako słodycz na świąteczny stół, ale także stanowić może piękną dekorację lub pomysł na drobny prezent: ukrojony kawałek możesz zapakować w folię i przewiązać wstążeczką lub owinąć w ozdobny papier.

Smacznego!


Maggie