Kuchnia‎ > ‎

Muffinki all'italoteka - przepis w dwóch wersjach językowych


Czekoladowe muffinki są niezwykle łatwe w przygotowaniu i z pewnością dostarczą Ci wielu niezapomnianych wrażeń smakowych. Skomponowane z prostych składników są świetną przekąską, idealną na każdą okazję.

Co ciekawe, Włosi jadają tego typu przysmaki rano, ale równie dobrze będą smakować o każdej innej porze dnia (i nocy) oraz w różnych okolicznościach, na przykład jako dopełnienie wieczornego espresso.

Tak prosty deser jest świetnym rozwiązaniem na spotkanie w gronie znajomych czy przyjęcie dla dzieci. Zawsze można też po upieczeniu zostawić je na później, szczelnie zamknięte w pojemniczku (o ile nie znikną od razu po wyciągnięciu z piekarnika – a istnieje taka możliwość!).

Oczywiście, kreatywnie zapakowane mogą również stanowić doskonały prezent na wszelkie uroczystości takie jak urodziny czy imieniny.

Ten przepis to tylko wstęp do świetnej zabawy, bo nie należy zapominać, że takie muffinki zawsze można dodatkowo przyozdobić na setki różnych sposobów – słodki i kolorowy lukier, krem, posypka czy bita śmietana mile widziane! Być może ktoś pokusi się o polewę na wzór włoskiej flagi? Jeśli tak, to Italoteka chce wiedzieć o tym pierwsza! ;)

Składniki

- 100 g mąki
- 5 g cukru
- 30 g kakao
- 30 g masła
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 1/4 opakowania drożdży
- 50 g grubo startej gorzkiej czekolady (po włosku określanej jako le scaglie, czyli łuski)

Przygotowanie

1. Do pierwszej miseczki dodaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao i drożdże. Dobrze wymieszaj.

2. W drugiej rozetrzyj roztopione masło z jajkiem i dodaj mleko.

3. Połącz zawartość obu miseczek i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. Dosyp do masy kawałki czekolady. Następnie wypełnij nią papilotki w 3/4.

5. Przed pieczeniem posyp jeszcze na górze kawałkami czekolady.

6. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.

Smacznego!