Kuchnia‎ > ‎

Przepis na fagiolini al pomodoro - fasolka szparagowa z pomidorami


Ten przepis polecam każdemu kto ma ochotę przegryźć coś na wskroś włoskiego, a zarazem łatwego w przygotowaniu i taniego. To danie wręcz idealne na lato, bo i składniki typowo letnie.

Fagiolini al pomodoro (a po polsku po prostu fasolka szparagowa z pomidorami) to danie, które pochodzi z regionu Molise i klasyfikowane jest w kuchni włoskiej zazwyczaj jako contorno, czyli dodatek warzywny.

Przygotowanie takiego smakołyku jest niezwykle proste i krótkie - zajmuje niecałe 25 minut. Proporcje zaproponowane przeze mnie są idealne na 4 porcje, po 190 kalorii każda.

Składniki:

- 1 kg umytej i ugotowanej fasolki szparagowej
- 400 g passaty pomidorowej (sosu pomidorowego)
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2/3 posiekane ząbki czosnku
- ½ żółtej papryki pokrojonej w małe kawałki
- 10 listków bazylii porwanych na kawałki (alternatywnie: suszona bazylia)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól do smaku
- 6 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Rozgrzej oliwę na patelni.
2. Dodaj następujące składniki: czosnek, passatę pomidorową,
pomidorki, paprykę oraz pietruszkę.
3. Pozostaw na średnim ogniu na ok.15 minut.
4. Posól do smaku.
5. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do sosu.
6. Na koniec dorzuć listki bazylii.
7. Gotuj jeszcze przez 10 minut.

Tak wykonane danie podaj smakoszom włoskiej kuchni!

Smacznego!

Maggie